standard audit file for taxation saf-t

Evenimentul este recomandat contribuabililor mari și mijlocii care au obligația de raportare SAF-T prin intermediul declarației 406.

Raportarea SAF-T, care constă în transferul electronic de date contabile și fiscale de la companii către administrația fiscală, a fost dezvoltată de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) că o metodă unitară de colectare a datelor fiscale și financiare care să prezinte avantaje atât pentru autoritățile fiscale, cât și pentru companiile multinaționale.

Așadar, noul procedeu tinde spre simplificarea proceselor de conformare, pentru contribuabili, și de analiză, pentru ANAF. Practic, este vorba de introducerea unui set de raportări periodice de date, într-un format predefinit, pe baza informațiilor din evidențele contabile și fiscale ale contribuabililor aplicabile fiecăruia. Informația va fi standardizată, contribuabilii vor raporta aceleași date, în același format, astfel că autoritatea fiscală le va putea analiza automat.

Pregătirea datelor esențiale pentru declarare și control va fi automatizată, procedura de inspecție fiscală va deveni mai puțin împovărătoare (se va reduce timpul petrecut de inspectorii fiscali la sediile contribuabililor) sau chiar se va digitaliza, iar rambursarea de TVA va fi posibilă într-un timp mai scurt. În plus, reducerea poverii administrative va permite redistribuirea resurselor umane în zone deficitare. Toate aceste beneficii vor fi observate însă pe termen lung, pentru că, în prima fază, companiile, dar și ANAF, vor avea de suportat un cost de conformare la noul sistem de raportare.

În concluzie, aspectele legate de implementarea SAF-T trebuie tratate cu atenție, în special de către companiile mari, având în vedere că reprezintă una din cele mai importante transformări pe care le-a suferit sistemul fiscal din România până în prezent.

Subiecte abordate în cadrul cursului

Punerea în aplicare cuprinde următoarele etape:

  • Raport de audit SAF-T (etapă de preimplementare cu consultanță privind cerințele SAF-T, auditarea fluxurilor de date necesare raportarii SAF-T și maparea tranzacțiilor din perspectiva TVA, impozit pe profit, plan de conturi contabile, codificare taxe solicitate de ANAF.
  • Ce date raportăm și cum? Noile declarații cerute de ANAF.
  • Noul sistem de raportare – detalii despre noul standard de raportare.
  • Etapa de implementare a unei soluții tehnice de raportare SAF-T în vederea generării declarației 406 în conformitate cu structura pusă la dispoziție de ANAF.
  • Procesul de depunere SAF-T
  • Generarea declarației 406, depunerea declarației 406.

CALENDAR

Acest curs face parte din portofoliu și este disponibil la cerere.

Ne puteți contacta la:

+4 0722 456 496
office@okservice.ro

sau completați formularul de contact: