Acasa/Clase Virtuale/Standard Audit File for Taxation (SAF-T)

Evenimentul este recomandat marilor contribuabili “vechi” care au obligația de raportare SAF-T începând cu 1 ianuarie 2022, iar “noii” mari contribuabili, începând cu 1 iulie 2022. Contribuabilii mijlocii vor raporta cu 1 ianuarie 2023.

Raportarea SAF-T, care constă în transferul electronic de date contabile și fiscale de la companii către administrația fiscală, a fost dezvoltată de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) că o metodă unitară de colectare a datelor fiscale și financiare care să prezinte avantaje atât pentru autoritățile fiscale, cât și pentru companiile multinaționale.

Așadar, noul procedeu tinde spre simplificarea proceselor de conformare, pentru contribuabili, și de analiză, pentru ANAF. Practic, este vorba de introducerea unui set de raportări periodice de date, într-un format predefinit, pe baza informațiilor din evidențele contabile și fiscale ale contribuabililor aplicabile fiecăruia. Informația va fi standardizată, contribuabilii vor raporta aceleași date, în același format, astfel că autoritatea fiscală le va putea analiza automat.

Pregătirea datelor esențiale pentru declarare și control va fi automatizată, procedura de inspecție fiscală va deveni mai puțin împovărătoare (se va reduce timpul petrecut de inspectorii fiscali la sediile contribuabililor) sau chiar se va digitaliza, iar rambursarea de TVA va fi posibilă într-un timp mai scurt. În plus, reducerea poverii administrative va permite redistribuirea resurselor umane în zone deficitare. Toate aceste beneficii vor fi observate însă pe termen lung, pentru că, în prima fază, companiile, dar și ANAF, vor avea de suportat un cost de conformare la noul sistem de raportare.

În concluzie, aspectele legate de implementarea SAF-T trebuie tratate cu atenție, în special de către companiile mari, având în vedere că reprezintă una din cele mai importante transformări pe care le-a suferit sistemul fiscal din România până în prezent.

Subiecte abordate în cadrul cursului

Punerea în aplicare cuprinde următoarele etape:

 • Raport de audit SAF-T (etapă de preimplementare cu consultanță privind cerințele SAF-T, auditarea fluxurilor de date necesare raportarii SAF-T și maparea tranzacțiilor din perspectiva TVA, impozit pe profit, plan de conturi contabile, codificare taxe solicitate de ANAF.
 • Ce date raportăm și cum? Noile declarații cerute de ANAF.
 • Noul sistem de raportare – detalii despre noul standard de raportare.
 • Etapa de implementare a unei soluții tehnice de raportare SAF-T în vederea generării declarației 406 în conformitate cu structura pusă la dispoziție de ANAF.
 • Procesul de depunere SAF-T
 • Generarea declarației 406, depunerea declarației 406.

Seminarul se va derula pe parcursul a 8 ore structurat în 2 module a câte 4 ore în fiecare zi. Prezentările și explicațiile care vor detalia noul standard de raportare vor fi finalizate zilnic cu o ora de întrebări și răspunsuri.

Lectori

Nicu Popa – are o experiență de 19 ani în servicii de contablitate și consultanță pentru companii românești și străine. A fost implicat în organizarea și ținerea contabilității financiare, precum și misiuni de audit pentru societăți din domenii de activitate diverse. Experiența să extinsă într-o serie de industrii i-a permis să identifice soluții IT orientate spre afacere și să realizeze aplicații software pentru satisfacerea diverselor nevoi ale clienților în domeniul raportării financiar-contabile și fiscale.
Nicu Popa este absolvent al Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice din București, urmând și cursurile programului de master Audit și Management Contabil în cadul aceleiași facultăți. Studiile economice au fost completate de cele juridice, obțînând și diplome în Drept la Facultatea de Drept a universității din București, în cadrul căreia a absolvit în masterul în Drept Fiscal.

Dan Cristian Dan – experiență în Data and Business Intelligence, a implementat peste 50 de proiecte diferite la clienți importanți naționali și internaționali. Cu o experiență financiară extinsă, a creat o raportare completă pentru analiză ad-hoc, pregătirea datelor, dashboard și analiza datelor, modele de planificare strategică care au permis antreprenorilor și echipelor de management să extindă datele de planificare dincolo de finanțare, extrăgând date operaționale și tranzacționare în timp real din diferite sisteme existente.
Expertiză extinsă în crearea și implementarea:

 • Soluțiilor Datawarehouse și Datamarts;
 • Intrumente de raportare integrate pentru planificare și prognoză, analize predictive;
 • Dashboard dinamic bazat pe date în lot și în timp real;
 • Statistici avansate, modele predictive și algoritmi;
 • Conformitate fiscală/ raportare;
 • Asistență și soluții cheie în timpul auditarilor fiscale.

Adriana Florina Popa – Conferențiar în cadrul Departamentului de Contabilitate și Audit din cadrul Universității de Studii Economice București, Facultatea de Contabilitate și Sisteme Informatice de Gestiune cu 20 de ani de experiență academică și practică în domeniul financiar-contabil. Interesele sale de cercetare sunt în domeniul raportării financiare, contabilității sustenabilității, raportării integrate și fiscalității, fiind implicată și în activități dedicate educației la nivel național și internațional.
Are diplome de master în Drept Fiscal, Audit și Management Contabil, Cercetare și Formare a Profesorilor pentru Afaceri și Economie și o diplomă de cursuri de pregătire pedagogică în pedagogie, psihologie educației, management didactic, proiectare și management de programe educaționale. Membru al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și al Camerei Consultanților Fiscali din România Membru al Grupului de experți în TVA din cadrul DG TAXUD – Comisia Europeană și în International Accounting Education Panel al Federației Internaționale a Contabililor (IFAC) și în cadrul ESG Innovation Echipă.
Membru al Consiliului Economie și Social Român, reprezentând și profesia de contabil în diferite comisii privind legislația contabilă și fiscală. Formarea academică însoțită de calitatea de formator pentru profesioniști contabili și stagiari în calitate de coordonator al Institutului Național de Formare Profesională Inițială și Continuă CECCAR reprezintă o sursă puternică de cunoaștere a dezvoltării și implementării efective a cerințelor de educație contabilă în profesioniștii contabili din România. organizație (CECCAR).
Toate cele de mai sus, alături de experiența profesională ca expert contabil, își aduc contribuția la înțelegerea oportunităților și provocărilor care afectează profesia contabilă și a implicațiilor pentru educația contabilă, în special cele legate de schimbarea modelelor de afaceri, tehnologiei și forței de muncă.

Certificate

Ca urmare a parcurgerii programului, OK Service Corporation va emite un Certificat de Participare pentru fiecare participant.

Descarcă prospectul

Pentru a vizualiza prospectul acestui program, vă rugăm să apăsați pe butonul de DESCARCĂ PROSPECTUL de mai jos, să completaţi câmpurile solicitate și să trimiteți formularul. Veți fi redirecționat automat către prospectul programului după trimiterea formularului.

DESCARCĂ PROSPECTUL

Reduceri

1099 Lei + TVA / participant până la 30 iunie 2022
1399 Lei + TVA / participant până la  29 iulie 2022

DATA
01 – 02 septembrie 2022
DATA LIMITĂ DE ÎNSCRIERE
29 iulie 2022

LECTORI

NICU POPA, DAN CRISTIAN

PLATFORMĂ DESFĂȘURARE
CURSURI ONLINE

ONLINE pe platforma ZOOM cu maxim 30 de participanți.
Întrebări frecvente

Taxa de participare:

1.099 lei

 

Prețurile afișate nu conțin TVA!

PARTICIPANȚII LA ACEST PROGRAM AU MAI FOST INTERESAȚI ȘI DE…